Çelik Halat Nedir?
Çelik halatlar çelik teller damar ve çelik özünden meydana gelir. Bu parçalar birlikte çalışmaya uygun düzene getirilerek halatın çalışacağı yük ve çalışma şekline uygun çapta parçalar kullanılır. Önceden belirlenmiş tasarımlar doğru seçim alanına göre kullanılması önemlidir.
Çelik Halat Çeşitleri
Çelik halatlar kendilerine özgü tel çapları incelik kalınlık esneklik ve alaşımları mevcuttur; bu halatların çeşitlenmesini sağlayan etmedir. Çelik halatların Çeşitleri aşağıda yer aldığı gibidir.
- Monotron çelik halat
- Kendir özlü çelik halat
- Çelik özlü çelik halat
- Paslanmaz çelik halat
- Pvc izoleli çelik halat
Çelik Halat Yüzeyi
Çelik halatlar siyah çelik telden üretilirler. Çelik halatların kullanıldıkları alanda korozyona maruz kalmamaları kullanım ömürlerinin uzatılabilmesi için çelik tellerin yüzeylerine galvaniz kaplama yapılabilir. Talebe göre halatlar ayrıca esnek pvc malzeme ile de kaplanabilirler
Çelik Halat Dayanım Hesabı
Çelik halatların taşıma kapasiteleri üretim esnasında tercih edilen tel âdeti ve mm2 anma dayanımlarına göre hesaplanır. Anma dayanımları aşağıda yer aldığı gibidir.
1770 N/mm2 = 180 kgf/mm2
2160 N/mm2 = 220 kgf/mm2
1960 N/mm2 = 200 kgf/mm2
Çelik Halat Sarım Yönü
Çelik halatların sarım yönü imalat sırasında halatın döndüğü ifade eder. İki farklı halat sarım şekli mevcuttur.
Çapraz Halat Sarımı: Çelik halatın damar sarım yönü ile çelik tellerin sarım yönünün birbirinin zıttı yönde olmasıdır.
Düz Halat Sarımı: Çelik halatın sarım yönü ile çelik tellerin sarım yönlerinin aynı doğrultuda olmasıdır.
Çelik Halat Özü
Çelik halat imalatlarında iki farklı çelik halat özü kullanılmaktadır. Çelik halat özlerinin farklı kullanımının temelde iki farklı sebebi vardır; birincisi çelik halatlara esnekli kazandırmak ikincisi ise taşıma kapasitesini arttırmak. İki farklı çelik halat özü aşağıda yer almaktadır.
Kendir özlü çelik halat: Sızal lif ve polipropilen lif ile üretilir.
Çelik özlü çelik halat: Çelik halat öz ve çelik damar öz ile üretilir.
Çelik Halat Kesme
Çelik halat kesimi için birkaç farkı yöntem mevcuttur. Bunlardan 8 mm çapına kadar için kullanılanı el kesme makaslarıdır. 8mm den daha kalın çaplar için ise hidrolik kesiciler kullanılmaktadır. Ayrıca tüm halat çaplarında rahatlıkla kullanılan en yaygın yöntem ise sripral (Taş Motoru) ile kesme yöntemidir. Hurda halatların kesimi için gaz altı kaynak makinaları da kullanılabilir fakat bu yöntem yeni ve yağlı halatlar için önerilmez.
Çelik Halat Yağ Kullanımı
Çelik halatların uygulanması, imalatı ve istiflenmesi sırasında aşınma, korozyon, pas ve çürümeyi engellemek için asfalt bazlı yağlarla yağlanır.
Farklı Çelik Halat Kullanımı
Kullanmış olduğunuz çelik halatın değişim gerekliliği durumunda herhangi bir sebepten farklı niteliklere sahip bir çelik halat kullanım gerekliliği oluştuğunda kullanmanız gereken halatın çapının aynı olmasına dikkat edilmeli. Farklı olsa da kullanmak zorunda olduğunuz çelik halatın kopma yükünün eş değer ya da daha fazla olmasına özen gösterilmeli. Farklı karakteristik özelliklerde halatlar aynı işler için kullanılamaz kullanılması durumu risk ve işlev kanına sebep olacaktır.
Çelik Halat Çap Ölçümü
Çelik Halat çapı, Çelik halat çapı çelik tel demetinin dıştan dışa yer alan ölçüsüdür. Ölçünün mutlaka hassas bir kumpasla alınması gereklidir. Ölçüm sırasında halatlın gergin olması gerekmektedir
Çelik Halat Yiv ve Halat İlişkisi
Makara ve vinç tamburları üzerinde bulunan yiv çapları ve kullanılan malzemenin özelliği halatın çalışma performansı ve ömrü üzerinde etkilidir. Yivlerin çaplarına göre kullanılan halatın geniş olması durumunda halat ezilir ve tellenme meydana gelir. Yive göre daha küçük halat kullanılması durumda ise halatta ovalleşme ve gam meydana gelir.
Çelik Halat Fiyatları
Çelik halatlar çok farklı amaçlarla çok çeşitli sektörlerde yoğun talep gören ve farklı kullanım tercihlerine göre değerlendirile bilen ürünlerdir. Farklı koşullarda kullanımının sağlanması ve doğru maliyetlerle ihtiyaçlara cevap verebilmesi için çelik halat tedariğini ürün niteliklerine hâkim doğru yönlendirme yapabilecek işletme ve kişiler tarafından yapılması elzemdir.