Manuel İstif Makinesi Nedir?
İstif makinesi paletle ya da blok halde bulunan malzeme ve yüklerin üst üste dizilmesi/ istiflenmesi için özel olarak tasarlanmış araçlardır. Yapılacak işin pratik ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan ekipman olma özelliğine sahiptir. Sahip olduğu teknik özelliklerine ve kullanım avantajına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Manuel istif makinesi, yürütme ve kaldırma işlemlerinin operatör tarafından elle yapıldığı bir çalışma sistemine sahiptir. Hidrolik sisteme sahiptir. Akü ya da elektrik gücünün kullanılmadığı makine türüdür. Tam akülü ve yarım akülü istif makinesi türlerine göre fiyat olarak daha uygundur.
Manuel İstif Makinesi Özellikleri
- Depo gibi ürün istiflemenin en çok yapıldığı alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
- Genellikle 100 - 1500 kg arasında ağırlık kaldırma kapasitesine sahiptir.
- Hidrolik kaldırma sistemi bulunan makinenin indirme kaldırma işlemini yapabilmesi için operatörün sistemi elle aktif hale getirmesi gerekmektedir. Aynı şekilde itme ve çekme işlemi de manuel olarak gerçekleşmektedir.
- Palet ve blok yüklerin üzerine konulduğu 2 adet çatal vardır. Bu çatallar hareketli bir sistem olarak yükün dengeli bir biçimde indirilip kaldırılmasında etkili olmaktadır.
- Poliüretan malzeme ile yapılan tekerlekler istif makinesine uzun süre hem uzun ömürlü olma hem de yüksek kapasitede çalışma özelliği kazandırmaktadır.
- Düz zeminde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. İç mekan kullanımına uygundur.
- 1 metre ile 3 metre arası yükseltilerek kullanılabilmektedir.
- Boyut olarak az yer kaplayan bir üründür.
- Fren sistemi ve sabitlenmesi ve güvenli bir şekilde durdurulması mümkün olmaktadır. Manuel olarak çalışmaktadır.
- Tasarımı kullanım kolaylığı sağlayacak şekilde yapılmıştır.
- Operatör kabini olmayan makine ayakta kullanıma uygundur.
- Dayanıklı malzeme yapısı ile uzun süre kullanım imkanı sunmaktadır.
Manuel İstif Makinesi Çalışma Prensibi
Manuel istif makinesi tamamen elle kullanım için tasarlanmıştır. Manuel istif makinesi çalışma prensibi de elle kullanım üzerine geliştirilmiştir. Tüm işlevini yerine getirmek için operatörün kontrolü ve iş gücü gereklidir. Ancak az miktarda uygulanan gücü çok ağır ve büyük yükleri taşımak için kullanabilmektedir.
Çalışma alanı içerisinde ileri geri itip çekme işlemi operatör tarafından yapılmaktadır. Manuel istif makinesinin yük kaldırma işlemini yapabilmesi için hidrolik sistemin tetiklemesini de operatör gerçekleştirir. Frenlerin kullanımı da yine operatör tarafından yapılır.
Bu çalışma prensibi göz önüne alındığında ise manuel istif makinesi kullanımında operatörün dikkatli ve özenli kullanımı son derece önemlidir.
Manul İstif Makinesi Kullanım Alanları
Manuel istif makinesi kullanım alanının düz ve engelsiz bir zemine sahip olması gerekmektedir. Genellikle iç mekan çalışma alanlarında tercih edilmekte ve bu alanlarda maksimum performans ile çalışmaktadır. Çok yoğun bir iş temposuna sahip olmayan işletmeler için ideal bir ekipman olmaktadır. Başlıca manuel istif makinesi kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Gıda ve içecek depo ve marketlerde,
- Tekstil ve ayakkabı atölyesi ve depolarında,
- Farklı sektörlerde malzeme depolarında,
- Raflı sistemlerle ürünlerin paket halinde yer aldığı yerler ve işletmeler,
Manuel istif Makinesi Fiyat ve Avantajları
Manuel istif makinesi yarım akülü ve tam akülü istif makinesi çeşidine göre dezavantajlı gibi görünebilmektedir. Ancak sahip olduğu özelliğine uygun çalışma alanlarında kullanıcısına büyük oranda avantaj sağlamaktadır. Manüel istif makinesi avantajları şu şekildedir;
- İndirilip kaldırılması zor olan ve zaman alan işler için pratik çözümleyici niteliktedir,
- İşlerin insan gücü ile yapılması aşamasında oluşabilecek risk ve kazaları önler,
- Uzun ömürlü, dayanıklı, düşük maliyetli ve kolay kullanımlı bir ürün olarak işletme verimliliğini arttırır,
Güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı oluşumunu destekler.